Sałatka warzywna z szynką
wstecz
Składniki:
- Szynka Pyzdry
- puszka kukurydzy
- 1 kwaśne jabłko
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 ugotowane w wodzie, średnie marchewki
- 2 ugotowane w wodzie, średnie pietruszki
- 1 ugotowany w wodzie, średni seler
- pół pora
- pół puszki groszu konserwowego
- 6 łyżek majonezu
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowania zacznij od ugotowania w lekko osolonej wodzie marchewki, pietruszki oraz selera. Odstaw do wystygnięcia.
Szynkę Bacy pokrój na grube plastry (około 0.5 cm grubości), a następnie pokrój w drobną kostkę. W kostkę o podobnej średnicy pokrój ugotowane jajka. Kwaśne jabłko zetrzyj na tarce, odciśnij nadmiar soku - na przykład na sitku lub przez gazę. Ostudzone warzywa pokrój w drobną kostkę. Pora przekrój na pół, a następnie pokrój w drobne pióra. Warzywa, jajka, szynkę i jabłko wsyp do dużej miski. Dosyp groszek oraz kukurydzę. W miseczce obok wymieszaj majonez, musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz. Dodaj do sałatki, dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówi na minimum 6 godzin, podawaj schłodzoną.